
Da jeg omsider fikk senket slangen ned i dypet lot resultatene ikke vente på seg. På et øyeblikk hadde det dannet seg en åpen flekk rundt slangen, og flekken vokste sakte men sikkert. Da motoren hadde gått i en time var flekken blitt ca fem meter i diameter, og jeg så meg fornøyd med at jeg i alle fall har en mulighet til å åpne isen rundt båtene dersom behovet skulle oppstå. Jeg gikk inn for å stenge av maskinen, men da jeg trykket på stopp-knappen skjedde det ingen ting. Først trodde jeg at en ledning måtte ha løsnet, men etter å ha konstatert at alt var intakt gikk det opp et lys for meg.
Jeg har lenge lurt på hva den ene elektriske trykkluftventilen var koblet til oppe ved høytrkkspumpa på motoren. Det er selvfølgelig trykkluftstopp! Uhyre forsiktig i nærheten av den store, stygge drivreima til hydraulikken (jeg har en ødelagt finger fordi jeg ikke respekterte en sånn en gang) koblet jeg tilbake luftslangen fra kompressoren til systemet. Etter det stoppet motoren med et kort trykk på knappen. Jeg gikk til sengs med et håp om at det tunge, milde været skulle holde seg, slik at jeg skulle få en mulighet til å åpne opp en ordentlig råk i dag tidlig.
Jeg sov lenge i dag. Til slutt var det Nimo som maste meg våken i halv ni-tiden. Han hadde kommet inn i løpet av natten, og nå var han utålmodig på å få frokosten sin. Jeg sto opp, fôret pusen og startet bråkmakeren på akterdekk. Dagen strålte imot meg med en dyp blå himmel, soloppgang over siloen i øst og heftige minustemperaturer. Jeg helte min absolutt siste liter med vann i kaffetrakteren og startet hovedmotoren, ivrig etter å få åpnet en flekk foran baugen. Temperaturen antydet riktig nok at isbryting var en håpløs tanke, men jeg kunne ikke dy meg fra å gjøre et forsøk.
Råken fra gårsdagens eksperiment åpnet seg på et blunk da jeg skrudde på lufta, så jeg bestemte meg for like godt å gjøre et forsøk med en gang. Jeg satte det mest sårbare løsøret ned på dørken, dro opp slangen, kastet sikringslina til fjordbåten og ga gass forover. Det gikk lekende lett i 15-20 meter der boblene hadde tynnet ut isen, men så var det full stopp. Jeg gikk en halv båtlengde akterover, og ga hard gass forover igjen. Båten dundret opp på isflaket, brakte igjenom og satt bom fast, samtidig som et mindre brak fra byssa antydet at jeg ikke hadde vært helt grundig nok med å gjøre båten sjøklar.

Jeg ble stående midt oppe i sølet med den tomme, ødelagte kaffekanna i hånda, og stirret over sundet til Kambo. Den opprinnelige planen var å hente vann derfra i 25-liters kanner. Nå som jeg trenger det går det endelig opp fro meg hva slags jobb det egentlig er snakk om. Kanskje det kunne kommet på tale når/hvis amfibiemopeden min kommer på plass, men nå er det utelukket. Å gå en drøy halvtime tur/retur over isen og opp gjennom skogen til Skallerød frister heller ikke særlig. Jeg løser problemet midlertidig ved å smelte snø til tre liter vann på komfyren, men her må det mer bærekraftige tiltak på plass!
Ulf sa han skulle komme ut med en trebåtbygger-kompis for å inspisere greiene og eventuelt tegne på papiret i dag. Jeg får prøve å utnytte det som er igjen av dagslyset fram til da, til å se om jeg klarer å få i stand en skikkelig snøsmelter. Det ligger en 3-meters lengde med 110-rør i fjordbåten, og et par korte trykk på kalkulatoren forteller meg at det skal flyte med 1 meter stikkende opp av isen, hvis det inneholder 8-10kg snøsørpe under smelting og har 10kg ballast i den ene enden. Det blir spennende å se hva slags throughput jeg får ut av systemet, siden det er alt for mange variabler involvert til at jeg gidder å begynne å regne det ut.
No comments:
Post a Comment